Cím:

1118 Budapest, Csiki-hegyek utca 13-15.

Telefonszám:

+3630 210 06 08

E-mail:

aikidogazdagret@gmail.com

Edzés időpontja:

Kedd - Csütörtök: 19-21

Az Aikido öt alapelve - az Alapító tanítása szerint

Az Aikido céljáról

Az Aikido – mint minden Út (do) – a szellemi fejlődés gyakorlati útja. Célja, hogy az Aikido gyakorlója, az aikidoka a rendszeres edzések segítségével, az alábbi szintek együttes fejlesztésével haladjon előre az Úton:

 1. Fizikai / technikai szint: – a test megedzése, erős, egészséges és ellenálló fizikum kialakítása – az Aikido (fegyveres és pusztakezes) harcművészeti technikáinak elsajátítása, amely képessé teszi az aikidokát önmaga és társa védelmére.
 2. Energetikai szint: – a kokyu, a helyes légzés és a légzési erő fejlesztése, amely lehetővé teszi a mindent átható és éltető energia, az egyetemes ki szabad áramlását és a technikák révén történő kifejeződését. A kokyu használatával megtisztul a belső ki (energia) is, amely harmonikus, pozitív szemléletű személyiség kifejlődéséhez vezet.
 3. Lelki szint: – a személyiség negatív érzelmeinek és gondolatainak, rossz tulajdonságainak, beidegződéseinek, állati ösztöneinek átalakítása, ezáltal erős, nyitott, önzetlen, igazságos és egyenes jellem formálása. Az Aikido szűkebb értelemben a japán hagyomány lovagi értékrendjét, a Bushidót tanítja, ami tágabb értelemben összhangban van minden civilizáció etikai tanításával.
 4. Szellemi szint: – Az egység megteremtése a ‘kis én’ fokozatos háttérbe szorításával. Az egység – mint a tóba dobott kő – önmagunkból kiinduló koncentrikus körökben fejti ki hatását.

Az aikido először bennünk, majd kis környezetünkben (család, munkatársak, szűk baráti társaság), később nagyobb közösségünkben (pl. dojo) is megnyilvánul. Végső soron ez vezet O-Sensei álmának, a Béke Királyságának megvalósulásához, ahol az emberek egyetemes testvériségben élhetnek. Az egység elérése minden esetben az önmagunkban lévő egység megteremtésével kezdődik. Ez akkor jön létre, amikor sikerül harmóniába kerülnünk személyiségünk magasabbrendű, nemesebb részével, amit O-Sensei konnak hívott – megfogalmazása szerint erre építette fel az Aikidót. (A téma alapos kifejtését lásd “Az Aikido esszenciája” 27. oldalán.)

Ennek megvalósításához különös gondot kell fordítanunk a szerénység, az önzetlenség, a türelem és az akaraterő erényeinek kifejlesztésére.

A dojo törvényei

 1. Ez a dojo olyan szigorú módszer szerint működik, amely a helyes viselkedés hagyományos szabályait követi. Szellemisége közvetlenül az Aikido Alapítójától ered. A dojo az a hely, ahol az Alapító tanításait átörökítjük. Minden tanuló saját kötelezettsége, hogy tisztelje és őszintén kövesse ezeket a tanításokat.
 2. Minden tanuló saját kötelezettsége, hogy közreműködjön a harmónia és tisztelet pozitív légkörének kialakításában.
 3. A takarítás a hálaadás aktív imája. Minden tanuló saját kötelezettsége, hogy részt vegyen a dojo takarításában és saját szellemének és szívének megtisztításában.
 4. A dojót a rendszeres, beütemezett edzéseken kívül csak a sensei közvetlen engedélyével lehet másra használni.
 5. A sensei döntése, hogy tanítani fog vagy sem. Technikát nem lehet pénzért venni. A havi tagdíj a gyakorlás helyéről gondoskodik, és egy apró lehetőség arra, hogy kifejezd háládat a kapott tanításért. Minden tanuló saját kötelezettsége, hogy időben befizesse a tagdíjat.
 6. Tiszteld az Alapítót és tanításait úgy, ahogy azt a sensei átadja. Tiszteld a dojót, tiszteld a gyakorlás eszközeit és tiszteld a többieket.

Az edzés törvényei

 1. Elengedhetetlen, hogy tiszteld az Alapító tanításait, filozófiáját és az Utat, ahogy a sensei átadja ezeket a tanításokat. 
 2. Minden tanuló erkölcsi kötelezettsége, hogy soha ne használja az Aikido-technikákat mások bántalmazására vagy saját személyiségének fitogtatására. Az Aikido nem a rombolás, hanem a teremtés technikája. Az egyén személyiségfejlesztését megvalósító eszköz, amellyel jobb társadalmat építhetünk. 
 3. A tatamin nincsenek egyéni konfliktusok. Az Aikido nem utcai harc. Azért vagy a tatamin, hogy felülmúld és megtisztítsd agresszív reakcióidat, hogy társadalmi felelősséged felfedezésével testesítsd meg a szamuráj szellemiséget. 
 4. A tatamin nincsen versengés. Az Aikido célja nem az, hogy megküzdj az ellenséggel és legyőzd őt, hanem hogy megküzdj, és legyőzd saját agresszív hajlamaidat. Az Aikido ereje nem az izmok erejében van, hanem a hajlékonyságban, kapcsolatteremtésben, időzítésben, irányításban és szerénységben. 
 5. A sértő, kihívó viselkedést a dojo szellemisége nem tűri. Mindannyiunknak tudatában kell lennünk saját korlátainknak. 
 6. Mindenkinek különböző fizikai képességei vannak és különböző okok miatt kezdi el az Aikidót gyakorolni. Ezeket tiszteletben kell tartani. Az igazi Aiki a technikák helyes és rugalmas alkalmazása, amely bármely változó körülményhez alkalmazkodik. Saját kötelezettséged, hogy ne okozz sérülést. Védened kell edzőtársadat és magadat. 
 7. Fogadd el a sensei oktatását, és hajtsd végre edzési javaslatait őszintén és legjobb képességed szerint. Vitának nincsen helye. 
 8. Minden tanuló ugyanazokat az alapelveket tanulja. Nem lehet viszály abból, hogy az egyik csoport a másik ellen van, vagy hogy pártot választunk. A dojo tagsága egy család. Az Aikido titka a harmónia. Ha nem tudod elviselni ezeket a törvényeket, nem leszel képes Aikidót tanulni ebben a dojóban.

A helyes dojo-etikett

 1. A dojo gyakorlóterületére való belépéskor és annak elhagyásakor állva hajolj meg. 
 2. Mindig hajolj meg a shomen (oltárfal) és az Alapító képének irányába, amikor a tatamira fellépsz, vagy lelépsz róla. 
 3. Tiszteld az eszközöket, amelyekkel edzel. A gi nem lehet szakadt és tisztának kell lennie. A fegyvereknek jó állapotban és a helyükön kell lenniük amikor nem használod őket. 
 4. Soha ne használd más gijét vagy fegyvereit. 
 5. Az edzés kezdete előtt néhány perccel bemelegítve, övfokozat szerinti sorrendben, seizában kell ülnöd csendes meditációban. Ez a pár perc arra való, hogy megszabadítsd elmédet a napi gondoktól, és felkészülj a tanulásra. 
 6. Az edzés szabályos ceremóniával kezdődik és végződik. Fontos, hogy pontosan ott legyél és részt vegyél benne, de ha nem tudod elkerülni, hogy elkéss, a tatami előtt kell seizaban ülnöd és várnod, amíg a sensei engedélyt nem ad, hogy csatlakozz az edzéshez. Hajolj meg seizában amikor a tatamira lépsz. A legfontosabb, hogy ezzel ne szakítsd meg az edzés menetét. 
 7. A tatamin a megfelelő ülésmód a seiza. Ha sérült a térded, törökülésben is ülhetsz, de soha ne ülj kinyújtott lábbal vagy a falnak, ajtófélfának dőlve. Mindig készenlétben kell lenned. 
 8. Ne hagyd el edzés közben a tatamit, kivéve ha megsérülsz vagy ha beteg vagy. 
 9. Edzés alatt, amikor a sensei bemutat egy technikát, csendben és figyelmesen kell seizában ülnöd. A technika bemutatása után hajolj meg a sensei előtt, majd a partnered előtt, és kezd el a gyakorlást. 
 10. Amikor a sensei jelzi, hogy vége a technikának, azonnal hagyd abba. Hajolj meg a partnered előtt, és ülj gyorsan egy sorba a többi tanulóval. 
 11. Soha ne álldogálj tétlenül a tatamin. Gyakorolj, vagy ha úgy szükséges, seizaban várj a sorodra. 
 12. Ha valamilyen okból feltétlenül meg kell kérdezned senseit, menj oda hozzá (ne hívd oda!), hajolj meg tisztelettudóan, és várj, amíg visszajelez. (Az állva történő meghajlás megfelelő.) 
 13. Amikor személyes útmutatást kapsz az edzés alatt, ülj seizában és hallgasd figyelmesen. Hajolj meg szertartásosan a sensei előtt amikor befejezte. Amikor másoknak magyaráz megállhatsz, hogy figyelj rá. Ülj seizában, és hajolj meg, amikor befejezte. 
 14. Tiszteld azokat, akik tapasztaltabbak. Ne vitatkozz a technikákról. 
 15. Azért vagy itt, hogy gyakorolj. Ne erőltesd másokra elképzeléseidet. 
 16. Ha ismered azt a mozdulatot, amit tanultok, és olyannal dolgozol, aki nem ismeri, vezetheted a partneredet. De nem kísérelheted meg kijavítani vagy oktatni edzőtársadat, ha nem vagy a haladó yudansha [danos] szinten. 
 17. A lehető legkevesebbet beszélj a tatamin. Az Aikido tapasztalat. 
 18. Ne lebzselj a tatamin edzés előtt vagy után. A hely azoké a tanulóké, akik gyakorolni szeretnének. Van a dojónak más helye is, ahol társadalmi életet élhetsz. 
 19. A tatamit edzés előtt és után, minden nap fel kell söpörni. Mindenki kötelezettsége, hogy a dojót tisztán tartsa. 
 20. A tatamin soha nincs evés, ivás, dohányzás vagy rágógumizás – edzés alatt a tatamin kívül sem. 
 21. Edzés alatt nem lehet ékszert viselni. 
 22. Soha ne igyál alkoholtartalmú italt amikor giben vagy.

Ha vendég vagy

 1. Ülj tisztelettudóan, a lábadat ne rakd fel a bútorzatra és ne támaszd neki semminek. 
 2. Ne egyél, igyál vagy dohányozz, amíg az edzés tart. 
 3. Ne beszélj senkivel, amíg a tatamin tartózkodik. 
 4. Ne beszélj és ne járkálj, amíg az instruktor bemutatja a technikát vagy tanít.
 5. Az edzések kezdetén és végén ülj seizaban a tatami szélén, és hajtsd végre a szertartást a többiekkel. Maradj ülve, amíg a sensei nem jelez mindenkinek az elején, hogy kezdje el a gyakorlást, vagy a végén addig, amíg el nem hagyta a tatamit.

Ha nem vagy biztos benne, hogy mit kell tenned, kérdezz meg egy rangidős tanítványt vagy egyszerűen kövesd útmutatásait. Bár úgy tűnik, hogy az etikett sok formáját kell észben tartani, az természetessé fog válni, mihelyst elkezded a gyakorlást. Kérlek, ne legyél bosszús, ha az etikett valamelyik pontjában kijavítanak, mivel mindegyik fontos a biztonságod és a tanulás során szerzett tapasztalatok érdekében.

#Reklám