Cím:

1118 Budapest, Csiki-hegyek utca 13-15.

Telefonszám:

+3630 210 06 08

E-mail:

aikidogazdagret@gmail.com

Edzés időpontja:

Kedd - Csütörtök: 19-21

Az Aikido tradicionális, szamuráj gyökerekből táplálkozó harcművészet, amelyet Ueshiba Morihei O-Sensei (nagymester, nagy tanító) fejlesztett ki számos budo-stílus tanulmányozása és mesterfokú elsajátítása után. Ennek a harcművészetnek a technikai része pusztakezes és fegyveres (főleg bokken, shoto bokken, jo, tanto) elemekből tevődik össze, és alapvetően a ju-jutsuból és a kardforgatásból fejlődött ki. Ettől elválaszthatatlan, és ugyanolyan súllyal bír az a szellemi/etikai háttér, amely az Aikido célját meghatározza. Ez – Ueshiba mester kulturális hátteréből és neveltetéséből adódóan – főleg az ezoterikus sintó szekta, az Omoto-kyo, és a szintén ezoterikus buddhizmus, a singon tanaira épül, amelyeket a szamuráj szellemiséget évszázadokon keresztül közvetítő Bushido – a szamurájok etikai kódexe – hat át. Az Ai-ki-do értelmezéséhez nagy segítséget nyújt a szót felépítő kanjik elemzése.

  • ai: találkozás, harmónia, érintkezés, egyesülés, egyesítés
  • ki: energia, erő, rezgés, életesszencia, a mindent átható éltető erő
  • do: szellemi út

Az Aikido dinamikus mozgása a világegyetem törvényszerűségeivel és a természet erőivel való összhangra, a támadó szándékának megváltoztatására épül. Az Aikido meghatározásával és jelentésével könyveket lehetne megtölteni. Ehelyett álljon itt pár idézet O-Senseitől és tanítványától:

UESHIBA MORIHEI, O-Sensei tanításai:

  • “Az Aikidóban nincsenek rögzített formák – az Aikido a szellem tanulmányozása.”
  • “Az Aikido lényege: Az igazi győzelem a magunk fölött aratott győzelem, a gyors győzelem napja!”(Masakatsu agatsu katsuhayabi.) Az igazi győzelem
  • “Az Aiki együtt azt jelenti, hogy eggyé válni a világegyetem éltető energiájával.”

Az Aikidót fordítják a Harmónia útjának, Az egyetemes kivel való egyesülés útjának vagy a Béke művészetének is.

#Reklám
#Reklám