Interjú

Interjú részletek

 Yamada Sensei-vel folytatott interjú 2011 júliusában a New York Aikikai-ban .

Piotr Burnos: Sensei, Ön egy újonnan alapított Aikido szervezet, a Sansuikai International vezetője. Melyek a szervezet célja?

Yoshimitsu Yamada: A Sansuikai fő célja a diákjaim és az Aikikai Alapítvány közötti kapcsolat támogatása. Mint tudják, a világ minden aikido-gyakorlója nem rendelkezik kiváltságokkal az Aikikai Alapítványban, politikájuk miatt. Tanárként felelős vagyok a diákjaimért, és egy ilyen helyzet egyszerűen tisztességtelen. Tehát a Sansuikai fő célja az, hogy megvédje, támogassa és segítse diákjaimat ilyen körülmények között.

Sansuikai nem politikai szervezet; a budo elveken alapul. Én személyesen segítek azoknak az embereknek, akik követni akarnak. Ez minden.

Sensei, milyen elvárások vannak az európai oktatókkal kapcsolatban?

Nos, ez egyszerű: próbálkozzon keményen és legyen felelős! Oktatónak kell lennie, amit keresni kell. Olyan, mint az élet bármely más részén. Tanítani akarsz valamit? - Meg kell próbálni keményen és felelősségteljesen.

Gyakran előfordul, hogy néhány fejlett diák megnyitja saját aikido iskoláit. Mi a véleményed egy ilyen helyzetről? Hogyan jellemezne egy jó oktatót?

Hát persze, a jó oktatónak jó Aikido-készséggel kell rendelkeznie, ami nyilvánvaló.

De sok más elem is van. Például; Szervezetemnek van egy mottója, amit "a négy F-nek" nevezek: barátságosság, tisztesség, szabadság, rugalmasság.  A tatamin különböző emberekkel foglalkozunk. Tíz embernek tíz különböző személyisége van, és oktatóként tudnia kell, hogyan kell kezelni őket. Természetesen az oktató csak egy emberi lény, és természetesen szeret néhány embert, és nem szeret másokat. Könnyű kezelni azokat az embereket, akik nagyon szépek az Ön számára. Számukra ez egy lehetőség arra, hogy közel álljon a tanárhoz, de vannak olyan emberek is, akik valamiféle távolságot tartanak tőlem. Azt hiszem, az az én felelősségem, hogy megközelítsem őket. Nemrég volt ilyen tapasztalatom a dojo-ban. Néhány hallgatót észleltem rossz hozzáállással; De amikor közeledtem hozzájuk, hogy korrigáljam a technikát, észrevettem, hogy a hozzáállás megváltozott. Lehet, hogy ez volt az, ami hiányzott - szüksége volt némi figyelemre. Tehát az én felelősségem, hogy ne hagyjam, hogy a diákok eltávolodjanak tőlem. Talán közeledhetnék hozzá? Természetesen vannak olyan emberek, akiket nem tudsz elérni, bármit is csinálsz. De legalább egy tanárnak meg kell próbálnia. Sőt, minden tanárnak gondoskodnia kell a diákjairól, akárcsak minden más kapcsolatnál. Gondoskodnia kell a diákjairól. Azt hiszem, ez a legfontosabb. 

Igen, de néha a diákok elszakadnak az iskolától, és csak a saját útjukra akarnak menni, és csak tanítani akarnak.

Igen, ez igaz.  Az aikido nagyon egyedi, nagyon szabad, nagyon személyes. Mindenki gyakorolhatja az aikidót, és annyi nézőpont van, mint a gyakorló. Ez jó az aikidoban, ami egyben probléma is, mert nincs specifikus módja az aikido leírásának. Néhány ember saját stílusát hozza létre (utálom ezt a szót). Néhány ember például nem a gyakorlat fizikai aspektusára összpontosít. Talán lusták, vagy nincs fizikai készségük - még mindig gyakorolhatnak. És ő is tanár lehet! És néhány embernek tetszik ez a személy tanárként. Mit tehetek? Az aikidóban bárki megnyithatott egy dojót. A judóban, ha gyenge vagy, nem kapsz diákokat. Nyilvánvaló, hogy ki jó, ki rossz, mert sport. Az aikidóban olyan sokféle módja van annak, hogy nézd meg, hogy a jó és a rossz közti különbség megmondása problémát jelent. Tehát minden, ami az aikido-banl jó, egyedülálló és más, mint a többi harcművészetben, egyben problémát is jelent. Ez egy nagyon kényes téma. 

Az interjú végén szeretném kérdezni Európáról. Miután Tamura Sensei és Sugano Sensei elhunyt, úgy tűnik, jobban részt vesz az európai ügyekben. Ez csak ideiglenes, vagy van konkrét terve az Ön tevékenységére és jelenlétére a régi kontinensen?

Remélem, ideiglenes. Fizikailag nem tudom megtenni. De azért, mert tiszteltem Tamura Senseit, megpróbálok minél többet segíteni. Idén több időt töltöttem Európában. Talán még egy évet fogok csinálni, de fokozatosan el kell utasítanom. Szeretnék több időt és több erőfeszítést tenni a saját szervezetem, a Sansuikai területén.

Sensei, van valami más, amit mondani akar?

Az aikidónak sok különböző elképzelése van, különböző szempontok, különböző fordítások. Nem mondhatod ki jó és ki rossz. Természetesen vannak olyan megbocsáthatatlanul rossz emberek, akiknek rossz oktatói vannak. De őket csak hagyd figyelmen kívül, felejtsd el őket. Maradj azzal, amit hiszel, amit csinálsz. Csak ne harcolj. Tudom, hogy nehéz; úgy tűnik, az emberek mindig harcolnak. Csak vigyázzon a saját diákjaira. A diákok a kincseid.


© 2018 - A weboldalt a Gazdagrét Aikido készítette.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!